Introduktion til Mac

From munkjensen.net/wiki
Revision as of 12:51, 26 May 2016 by Admin (talk | contribs)

Hej og Velkommen til Intro Guide for nybegyndere på Mac. Denne guide forklare nogle af de grundlæggende forskelle mellem Mac computere og Windows PC. Guiden er oversat fra engelsk. Originalen fandt jeg her. Som det kan ses er Guiden skrevet af en Gamer der spiller Elite: Dangerous på sin Mac. Det betyder ikke at du er afskåret fra at få fuld udbytte af guiden, hvis du ikke spiller dette spil. Du kan fint udskifte referencer til spillet Elite: Dangerous, med for eksempel iMovie, eller et andet program.

Introduktion

​ Så du har endelig givet efter for gruppepresset og skiftet til en Mac, og ønsker så at få Elite: Dangerous med dig eh? Fint!, du er i gode hænder min ven.

Denne vejledning vil gøre overgangen hurtigere, relativt smertefri, og måske vil vi endda have det sjovt undervejs. Hvis du lige har købt en Mac, og du ønsker at lære præcis, hvordan man bruger den, så læs denne vejledning. Der er sikkert noget informaion du kan få gælde af. Denne vejledning er skrevet med switchers i tankerne. Den er designet til at lære dig, hvad der er anderledes, hvorfor det er anderledes, og hvordan du hurtigt får lært den nye måde at tænke på. Denne vejledning vil dække det meste grundlæggende, hvordan du bruger softwaren.

Denne vejledning er opdelt i tre separate sektioner for at gøre processen med at lære dig at bruge din Mac lidt nemmere:

Afsnit 1: Nybegynders guide vil dække grundlæggende brug, og de umiddelbare grundlæggende forskelle mellem OS X og din gamle Windows-computer. Herunder populære alternative programmer downloads.

Afsnit 2: Intermediate Guide vil udvide afsit 1. Det vil også introducere nye koncepter i dit daglige computer brug, herunder integrering af tastaturgenveje i din arbejdsgang. Vi vil gå dybere ind i fundamente for Operativ Systemet (OS), samt dykke ned i forskellene mellem Direct X & Open GL, som er 3D rendering motorer i Windows og OS X hhv.

Afsnit 3: Den avancerede brugere Guide vil dykke ind filosofier bag designvalg foretaget i OS X. Såsom 'hvorfor' en menu eller et program fungerer på en bestemt måde i stedet for den måde, du tidligere har lært. Vi vil gennemgå, hvorfor den gør "det", hvorfor andre gør det samme job på en anden måde, og de fordele og ulemper der er ved hver metode.

Afsnit 1: Nybegynder guide til Elite: Dangerous på Mac

Generelle forskelle. ("Lukning af et vindue ift. Afslutning af et program.")

​ Den første store forskel du vil bemærke når du starter din Mac og begynde at bruge dine programmer er at det røde X i øverste venstre hjørne af programvinduet IKKE afslutte hele programmet. Det lukker vinduet. OS X kører et enkelt program med så mange vinduer som du har åbnet, indeholdt i denne ene kører kopi. Microsoft Windows åbner flere kopier af det samme program for hver ny vindue. For at se, hvilke programmer der aktuelt er åbne, skal du kigge efter den lysende prik under hvert symbol i Dock'en nederst på skærmen. Dem uden prikker er afsluttede programmer.


Dock'en i bunden af skærmen er proceslinjen. Den fungerer både som oversigt og til at starte programmer fra. Programikoner I Dock'en er kun genveje. Et Klik på dem vil åbne deres respektive programmer, men ikonet kan roligt trækkes ud af dokken for at fjerne programmet fra baren. Hvis du vil tilføje et program til Dock'en, kan du trække et program fra mappen Programmer i Finder til Dock. Men vær forsigtig, når du gør dette. Jeg vil forklare, hvorfor i Afsnit 1: Del 3.

Finder, Dock, Systemindstillinger, og Quick Look.

Finder svarer til Windows Stifinder (ikke "Internet Explorer"). Det er den generelle fil browser. Det er den du bruger til at navigere rundt i dine programmer, dokumenter, musik og film mapper med mere. Den køre altid. Du kan ikke stoppe den. Og det vil du ikke alligevel, når du har lært den at kende.


Menulinjen, som indeholder de sædvanlige "Filer, Rediger, Funktioner" og så videre er nu i toppen af skærmen i stedet for inde hvert åbent vindue. Og der er kun én. Dette er ikke blot ende med at spare en masse skærmplads for hver enkelt vindue, men fungerer også som en statisk placering for alle dine redigerings behov. Den vil dynamisk ændre sig afhængigt af hvilket program eller fil, du har aktiveret / har fokus på. Hvis du klikker på skrivebordets baggrund bliver Finder menulinjen aktiv.


Ikonet med tandhjul på den i Dock, og i mappen Programmer, er Systemindstillinger. Dette er OS X version af Kontrolpanel. Det er her, du kan ændre på alle de store indstillinger for din Mac. Alt fra din netværk IP-adresse til museknap indstillinger og skrivebordets baggrundsbillede. Du finder det hele her.


Quick Look, der blev tilføjet mange år siden i OS X 10.5 Leopard, er et meget praktisk værktøj. Mens det ikke er en "større" funktion, giver det en ny og nemmere måde at browse dine filer på. Faktisk så meget, at jeg føler det er værd at nævne her. For at bruge det, skal du blot markere en eller anden fil, film, dokument eller hvad har du i Finder, og så trykke påmellemrumstasten. Et forhåndsvisnings vindue vil øjeblikkeligt poppe op og viser dig det fulde indhold af det fremhævede fil. For at slippe af med det igen, skal du blot trykke på mellemrumstasten igen. Det er enormt tidsbesparende ikke at skulle åbne det program som normalt viser filtypen igen og igen, når du forsøger at finde én bestemt fil i en mappe fuld af lignende udseende filer. ​

Muse Indstillinger

På Indstillinger for musen. Generelt antager OS X en "one knap mus" tilgang til design af det interface. Dette er så udviklerne ikke tager "nemme vej ud" og begrænse visse valgmuligheder program i højreklik genvejsmenuen. De er tvunget til at føje den til den rette menu i programmets menulinje. For nu, bare vide, at OS X rent faktisk understøtter højreklikke. For at aktivere det, gå til Systemindstillinger, klik på "Tastatur og mus" klikke på "Mouse" fanen, og indstille knapperne i overensstemmelse hermed som "primære" og "sekundære". Alternativt fleste helst eksisterende USB-mus vil arbejde på din nye Mac.

Program Pakker. ("Hvorfor vil Elite.exe køre?")

Afsnit 2: Intermediær guide til OS X: Sådan virker det

S2-1. Tastaturgenveje. ("Kommando tasten".)

S2-2. OpenGL ift. Direct X. ("Misforståelsen.")

S2-3. System Stabilitet. ("Hvad er det der UNIX jeg høre om hele tiden?")

S2-4. OS Arkitektur. ("Så hvordan er alt dette anderledes end Windows?")

Afsnit 3: Advanceret brugsanvisning: filosofien bag designet

S3-1. Logik ift. det menneskelige sind. ("Ville denne metode ikke give mere mening?")

S3-2. Lad OS X "Do Its Thing". ("Vejen ud af tanken om at computeren har mere brug for dig, end du har brug for den.")

S3-3. Alt i rette kontekst. ("Hvorfor skulle jeg bekymre mig om det?")